C3 - wymiana gum łączników budy z ramą

Opinie na temat warsztatów i mechaników.
ODPOWIEDZ
bozo
Auto:: Corvette C3 Stingray 76

C3 - wymiana gum łączników budy z ramą

Post autor: bozo » 17 kwie 2020, 19:39

Czesc,
Chcialbym wymienic gumy które łączą budę z rama bez pełnego frame off- ponoć można podnieść budę na kilka cm przy zachowaniu kilku kroków jak poluzowanie kolumny przewodów hamulcowych itp. Wiem że można to zrobić natomiast nie mam ani sprzętu ani doświadczenie by zrobić to sam. Pytanie czy jest ktoś na grupie kto robił taka operacje i podjąłby się albo ewentualnie zna warsztat godny polecenia

Dzięki i pozdrawiam.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony 17 kwie 2020, 19:39 przez bozo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stilo5
Auto:: C3 Rolls-Royce Harley exarmy

Re: C3 - wymiana gum łączników budy z ramą

Post autor: stilo5 » 18 kwie 2020, 19:58

Czesc,
Ja do swojej kupilem taki zestaw gum ale do dzisiaj nie wymienialem.
Natomiast wymienialem niedawno w pickupie. Nie jest to skomplikowane - po pierwsze zalezy w jakim sa stanie sruby - moje daly sie bez problemu odkrecic.
Podnosisz bude zeby wyciagnac gumy i wkladasz nowe. Ja nic nie luzowalem. Tylko zeby wysokosc byla taka sama bo jak nie bedzie to wtedy musisz regulowac (np. drzwi). Ja kupilem zestaw poli wiec byly delikatne roznice wiec musialem dorobic podkladki pod przod - wtedy wysokosc sie nie zmienila i drzwi nie trzeba bylo regulowac.
Dodatkowo warto wyczyscic i zabepieczyc miejsca wokol mocowan gdyz po zamontowaniu jest do nich utrudniony dostep.
U mnie mocowania byly zdrowe- tylko nalot rdzy.
Powodzenia.

bozo
Auto:: Corvette C3 Stingray 76

Post autor: bozo » 25 kwie 2020, 11:19

No u mnie śruby wyglądają nieźle nawet #1,2,3 gumy nie sa tragiczne tylko ta 4 jest popękana i pewnie z 2 sezony można jeździć - a jak wymieniać to wszystkie. mocowanie też do wymiany widać że zaczyna korodowac. Nie wiem czy dam radę sam powiem szczerze wolałbym jakiś dobry zakład na Śląsku co by to wykonał.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
stilo5
Auto:: C3 Rolls-Royce Harley exarmy

Post autor: stilo5 » 25 kwie 2020, 22:08

Pytanie jak wygladaja w srodku? Tam moga byc mocno skorodowane... To najgorszy wariant ale tak moze byc.
Pozatym jak wymienialem gumy w tylnym wahaczu w c3, po rozebraniu okazalo sie ze sruba jest wykrzywiona... Wiec trzeba bylo zamowic z USA, gdyz takiej nie moglem kupic w PL.

ODPOWIEDZ