Witam wszystkich ;)
-
Witam wszystkich ;)
Cześć! Mam na imię Mateusz i kilka dni temu postanowiłem zmienić swój świat motoryzacyjny. Jestem pasjonatem motoryzacji od najmłodszych lat, jednak do tej pory ograniczałem się do tej nam bliższej, ze starego kontynentu, w głównej mierze niemieckiej. Jednak kilka dni temu postanowiłem podjąć próbę realizacji swojego marzenia powiązanego z autem zza wielkiej wody, a dokładniej z przedmiotem debat tego forum - Chevy Corvette. Kocham auta coupe, sportowe, o pięknych kształtach. W swoich wyborach kieruje się emocjami i sercem, a w dalszej perspektywie chłodną głową i rozsądkiem, więc wybór mógł być tylko jeden - model C6. Zazwyczaj na różnorodnych forach ludzie przedstawiają już posiadane przez siebie auta i ich dalszy rozwój. Ja postanowiłem zacząć od początku. Nie ukrywam w temacie Corvette jestem kompletnym laikiem (oprócz podstaw o których poczytałem na własną rękę) dlatego też postanowiłem dołączyć do waszej społeczności, aby zagłębić się w temat, a przede wszystkim abyście mnie pokierowali w wyborze odpowiedniego egzemplarza. Proszę doradźcie mi jaki silnik wybrać, skrzynię, który rok produkcji, tak aby auto posłużyło mi przez lata. Mam do dspozycji ok 120 000 - 130 000 zł. Dodam, że w grę wchodzi Vette raczej (ze względu na fundusze)z silnikiem ls2 6.0 lub ls3 6.2, wyłącznie w nadwoziu targa. Mam nadzieję że posłużycie mi swoim doświadczeniem i dojrzałymi radami. Z góry przepraszam za swoją niewielką wiedzę w temacie i wyrozumiałość. Pozdrawiam Was serdecznie i proszę o podpowiedzi, sugestie i informacje Cieszę się, że mogę tutaj z Wami być i pomału wdrażać się w ten, jakże dziki świat amerykańskiej ikony motoryzacji.
-
Re: Witam wszystkich ;)
Cześć!
Niemiecka motoryzacja jest dobra - ale amerykańska bardziej seksowna Witamy!
Niemiecka motoryzacja jest dobra - ale amerykańska bardziej seksowna Witamy!
-
Niemiecka to jak starsze, dojrzałe, ustatkowane kobiety, wiedzące czego chcą, amerykańska zaś to urocze, porywcze, blond nastolatki które potrafią zbajerować
-
No to wyjaśnia, dlaczego im jestem starszy, tym chętniej jeździłbym amerykańskimi furami...
Daleko mi do eksperta od C6 ale wydaje mi się, że to bardzo dojrzały samochód, jak żadna inna generacja Corvette bez większych wtop niezależnie od wersji, silnika i skrzyni. Być może dlatego, że technicznie wywodzi się bezpośrednio z C5, więc był czas aby dopracować technikalia. Przy weekendowej eksploatacji i unikaniu jazdy zimą - jak to przeważnie bywa z Corvette'ami - dobry egzemplarz każdego wariantu posłuży Ci lata. Na Twoim miejscu skupiłbym się po prostu na szukaniu bezwypadkowego egzemplarza w możliwie najlepszym stanie technicznym w założonym budżecie.
Daleko mi do eksperta od C6 ale wydaje mi się, że to bardzo dojrzały samochód, jak żadna inna generacja Corvette bez większych wtop niezależnie od wersji, silnika i skrzyni. Być może dlatego, że technicznie wywodzi się bezpośrednio z C5, więc był czas aby dopracować technikalia. Przy weekendowej eksploatacji i unikaniu jazdy zimą - jak to przeważnie bywa z Corvette'ami - dobry egzemplarz każdego wariantu posłuży Ci lata. Na Twoim miejscu skupiłbym się po prostu na szukaniu bezwypadkowego egzemplarza w możliwie najlepszym stanie technicznym w założonym budżecie.
-
Pytam ponieważ słyszałem, że w wersji z manualną skrzynią szybciej padają dyfry. Z kolei silniki 6.0 mają żeliwne bloki, zaś mocniejsze już są na aluminium co czyni je mnie wytrzymałymi. Nie wiem czy to prawda, ale spotkałem się z takimi opiniami.
- WASyL
- Mechanik/Admin
- Auto:: bmw
- Kontakt:
Witaj,
W skrócie LS3 w automacie, zrobić program i się cieszyć wozem. LS2 daje lekki niedosyt mocy, a 4 biegowa skrzynia choć dobra to lekko zbyt powolna jak się chr trochę szybciej pojeździć.
Post napisany na kalkulatorze.
W skrócie LS3 w automacie, zrobić program i się cieszyć wozem. LS2 daje lekki niedosyt mocy, a 4 biegowa skrzynia choć dobra to lekko zbyt powolna jak się chr trochę szybciej pojeździć.
- WASyL
- Mechanik/Admin
- Auto:: bmw
- Kontakt:
Nie, dyfry nie padają szybciej.ChytryMati pisze:Pytam ponieważ słyszałem, że w wersji z manualną skrzynią szybciej padają dyfry. Z kolei silniki 6.0 mają żeliwne bloki, zaś mocniejsze już są na aluminium co czyni je mnie wytrzymałymi. Nie wiem czy to prawda, ale spotkałem się z takimi opiniami.
Nie, LS2 jest aluminiowy, tylko Vortec czyli LS do ciężarówek miał żeliwne bloki.
-
Dziękuję za podpowiedź. Czyli wszystkie były na aluminiowych blokach? Jeśli tak to skupie się na ls3. Mówisz, że 6 biegowy automat lepszy nawet porównując go do skrzyni manualnej?